Ets capaç d’anomenar 5 dones artistes? 

Per què no hi ha dones artistes als llibres d’història de l’art? Per què no som capaços de recordar el nom de dones que pinten, que fan escultura, fotògrafes.. més enllà de Frida Kahlo? 

Amb motiu del 8 de març els alumnes de Visual i Plàstica de 1r i 4rt d’Eso han treballat l’obra i la vida d’una dona que hagi treballat al voltant d’alguna disciplina artística. Primer han fet recerca, després han presentat el que han après d’aquella artista als companys/es i finalment han fet una interpretació plàstica inspirant-se en la seva persona i la seva obra. 

Trobareu les seves obres instal·lades al vestíbul de l’escola

Si obriu un llibre d’Història de l’Art, la majoria de noms que hi trobareu seran noms d’home. La història de l’art està protagonitzada per milers de senyors amb barba i bigoti que componen una interminable genealogia d’artistes. 

Les dones, en canvi, són objectes de l’art, no subjectes. Són les infinites dames que van fer de model davant d’un home perquè ell els fes el seu retrat, les prostitutes que van exhibir les seves magnífiques sines davant dels pintors del Cinquecento o dels Impressionistes a finals del segle XIX. Les models anònimes que van fer de Madonnes i màrtirs, de deesses i antigues emperadrius llegendàries; les inacabables dones estripades i incòlumes que els van servir d’inspiració. 

Però els llibres d’història de l’art no expliquen tota la veritat: moltes dones -no tantes com homes, encara que moltes més de les que ens solen dir- van ser també artistes, van dedicar llargs anys a aprendre i treballar; en definitiva, a fer-se un lloc en el món de l’art. 

Adaptació d’unes paraules d’Ángeles Caso