ECOLOGIA EMOCIONAL

ECOLOGIA EMOCIONAL

ECOLOGIA EMOCIONAL

Segons els seus creadors, fa ja més de 20 anys, la Mercè Conangla i en Jaume Soler, defineixen l’Ecologia Emocional com:

L’art de transformar i dirigir la nostra energia de forma creativa i amorosa de manera que ens serveixi per ser millors persones, augmentar la qualitat de les nostres relacions i respectar i cuidar el món on vivim.

ECO= OIKOS= CASA

LOGOS= CONEIXEMENT

ECOLOGIA= LA CASA DEL CONEIXEMENT

ECOLOGIA EMOCIONAL= LA CASA DEL CONEIXEMENT EMOCIONAL

MÓN FORA= MÓN DE DINS

L’Ecologia Emocional, treballa sovint amb metàfores, relats, contes…Mitjançant aquest tipus de metodologia, emprenem un camí emocionalment ecològic dins el nostre projecte SUMMEM. Parlarem sobre un arbre de la vida, on a les arrels que sustenten tota la seva estructura, s’hi engloba el gran Bloc Persona. Precisament dins aquest important Bloc, hi trobem ramificades les arrels de l’àrea de les escoles Verdes, les de l’Equip de Pastoral, les de l’àrea de la Salut, i les de l’Ecologia Emocional.

Si als nutrients que arriben a aquestes arrels hi afegim EMOCIONS a tot allò que aprenem i vivim, ho tenim per a tota la vida, alhora que som capaços de transmetre-ho a qualsevol persona ( infant o adult) i aquesta és una bona manera de tenir cura del món que ens envolta.

Un altre dels pilars fonamentals de la nostra escola i del nostre projecte, és que els alumnes es sentin estimats . Com l’aigua és l’element indispensable per la vida, l’afecte i la confiança, són valors que transmetem en l’acompanyament educatiu per un bon creixement i desenvolupament de la persona.

És essencial obrir els sentits, la ment i el cor a cada moment, a cada persona, a cada possibilitat i a cada interrogant que ens arribi, i donar a la vida la nostra millor resposta, la més coherent, humanitzada i generosa.

“Educere”: Extreure, de dins a fora. Educar suposa ser capaços de facilitar la sortida i l’actualització dels millors potencials dels nostres alumnes. Els nostres fills i els nostres alumnes no s’ eduquen amb el que diem, sinó amb el que SOM i FEM.

RECOMANACIONS

Us volem facilitar una bibliografia que ens serveixi per endinsar-nos dins el món de les emocions. I, tenint present que, els adults som els models dels nostres petitons i no tant petitons, us volem oferir una bibliografia de les emocions, no sols per a infants…

Doneu-ho hi un cop d’ull:

JAUME SOLER, ESTER LLORENS

Més informació

A tots ens agraden les pessigolles. Pessigolles als braços, als peus, a la panxa? Però sabeu que el cor també té pessigolles i li agraden amb delit ? Les pessigolles aconsegueixen encendre els cors més apagats. Però no oblideu que, per fer feliç, el vostre cor, hi heu de posar moltes ganes i imaginació. Aquí teniu algunes idees: Voleu saber com es juga a contagiar somriures? Us agradaria tastar la truita de fils de colors que ajuda a recuperar les pessigolles? I provar de fer melmelada per fer més dolços els moments tristos? No dubtis ni per un moment a regalar pessigolles al vostre cor i al dels altres. El que es dóna és el que es rep, així que no hi ha millor regal que dir-li a algú: porto unes pessigolles per a tu!

INÉS CASTEL-BRANCO

Més informació

RESPIRA és un diàleg entre un nen i la seva mare a l’hora d’anar a dormir. Però aquest diàleg podria esdevenir-se a qualsevol hora del dia i en qualsevol lloc. Perquè, en realitat, el que presenta aquest llibre és un recull d’exercicis il·lustrats que poden ajudar els més petits a prendre consciència de la seva respiració.

ESTEVE PUJOL, CARLES ARBAT I RAFAEL BISQUERRA

Més informació

Segur que vols trobar-te de gust entre els companys; que t’acceptin i que vulguin estar amb tu. Saps que tot això no sempre és fàcil.

En cada un dels 20 contes, hi descobriràs algun petit secret que t’ajudarà a conviure millor amb els qui t’envolten.

A la primera part del llibre  que té com a títol DES DE MI… hi ha relats que et donaran idees sobre com has de ser tu mateix.

A la segona part que  es diu …VULL ANAR… hi ha contes molt bonics en els quals trobaràs energia per continuar endavant, encara que tinguis moments difícils.

I a la tercera part …CAP ALS ALTRES-, hi trobareu unes quantes idees genials per conviure més bé amb la família o amb la colla d’amics. Podràs observar la manera de tractar-los perquè la vostra relació sigui la més bona possible.

DES DE MI… VULL ANAR… CAP ALS ALTRES: des de tu mateix, amb la teva manera de ser …vols anar, vols acostar-te… als altres per tenir-hi una bona relació.

Que t’ho passis bé amb la seva lectura!

JAUME SOLER, MERCÈ CONANGLA

Més informació

Aquest és un recull de relats, anècdotes i històries per a totes les persones que estan disposades a treballar en elles mateixes abans de pretendre transformar el món. Que han après que si volen poder admirar l’arc de sant Martí, abans han d’estar disposades a suportar la pluja. Que s’aventuren a viure allò que són. Que continuen conservant la capacitat d’admiració, de sorpresa i de curiositat. Que tenen clar que el seu dia a dia no és un assaig general, sinó la funció més important: la vida!

ECKHART TOLLE

Més informació

“Quizá solamente una vez cada diez años, o incluso una vez cada generación, surge un libro como El Poder del Ahora. Hay en él una energía vital que casi se puede sentir cuando uno lo toma en sus manos.”

Marc Allen, autor de El Arte de vivir el tantra y Visionary Business

Para adentrarnos en El Poder del Ahora tendremos que dejar atrás nuestra mente analítica y su falso yo, el ego. Desde la primera página de este extraordinario libro nos elevamos a una mayor altura y respiramos un aire más ligero. Conectamos con la esencia indestructible de nuestro Ser: “la Vida Una omnipresente, eterna, que está más allá de la miríada de formas de vida sujetas al nacimiento y a la muerte”. Aunque el viaje es todo un reto, Eckhart Tolle nos guía usando un lenguaje simple y un sencillo formato de pregunta-respuesta.

El Poder del Ahora, un fenómeno que se ha ido extendiendo de boca a boca desde que se publicó por primera vez, es uno de esos libros extraordinarios capaces der crear una experiencia tal en los lectores que puede cambiar radicalmente sus vidas para mejor.

JOSÉ MARÍA TORO

Més informació

En los diversos espacios educativos, y más concretamente en las escuelas, hay mucha más ‘cabeza’ que ‘corazón’, mucha más ‘mente’ que ‘cuerpo’, mucha más ‘ciencia’ que ‘arte’, mucho más ‘trabajo’ que ‘vida’, muchos más ‘ejercicios’ que ‘experiencias’… mucha más pesadumbre y aburrimiento que alegría y entusiasmo. ‘Co-razón’ es reivindicar para la educación un corazón que no está reñido con la razón sino que la contiene y trasciende. No es un libro de recursos ni, mucho menos, un recetario de actividades… porque, no lo olvides, querido educador o educadora, el recurso por excelencia eres tú. Abre al azar cualquiera de las páginas del libro. Lee lo primero que te encuentres. Sólo si sientes que algo resuena, vibra, late en tu corazón al leerlo… podrás reconocer que éste es un libro para ti. José María Toro es maestro de enseñanza primaria y especialista en creatividad, técnicas de estudio y en distintos ámbitos de la Expresión y la Comunicación (Escuela de Expresión de Barcelona). Ha publicado gran variedad de artículos vinculados con la educación y el desarrollo personal. Es autor, entre otros, de los libros El pulso del cotidiano (1993), La hondura de lo simple es infinita (1996) y La vida maestra (Desclée De Brouwer, 2001). Actualmente centra su labor en la investigación y divulgación del Sistema Consciente para la Técnica del Movimiento así como de aspectos tales como el desarrollo de actitudes creativas en el quehacer de la vida cotidiana.