ECOLOGIA EMOCIONAL

REPTES i  VÍDEOS PER FER I MIRAR A CASA.

Pots fer-ne cada dia, els dies que estiguis més avorrit, si no tens feina o ja has ajudat una mica a casa… organitza’t, tens moltes hores “lliures”. També t’ho pots proposar com un REPTE DIARI.

POTS APUNTAR TOT EL QUE VAS FENT CADA DIA EN UN QUADERN O LLIBRETA, FER-TE UN DOSSIER, UTILITZAR L’ORDINADOR, LA TABLETA… EL QUE ET VAGI MILLOR.

T’animes a fer tots els reptes?

NOUS REPTES DIARIS

SETMANA del 15 al 19 de juny

REPTE 1

Bon dia!
Avui et proposem que llegeixis el conte “ EL TRESOR AMAGAT”

Hi havia una vegada una petita pedra que estava entossudida en ser una pedra preciosa per tal de ser important i admirada per totes les altres. Per això tenia a casa seva una impressionat col·lecció de disfresses. En tenia de maragda, de robí, de zèfir, de diamant, de plata i d’or. Eren reproduccions gairebé exactes i quan se les posava semblaven de veritat. A més la petita pedra interpretava el paper la mar de bé. Si anava de maragda parlava i caminava com les maragdes. No hi havia res que la pogués delatar. Però calia que tingués cura en una cosa; no podia tocar-li directament la llum del sol, perquè llavors descobririen que no era transparent com les autentiques maragdes. El mateix li passaria amb les disfresses de robí, zèfir i diamant. Així que, només se’ls posava quan era de nit i de dia es disfressava d’or i de plata. Encara que amb aquestes disfresses tenia el perill contrari; si deixava de tocar-los la llum del sol, deixaven de semblar or o plata autèntics. Però la petita pedra ho tenia tot molt ben controlat.
I així va anar passant la seva vida. Ningú havia descobert mai l’engany. Els que la coneixien com una maragda li tenien una gran admiració i apreci. El mateix passava amb els que la coneixien com a diamant, com or, com zèfir, com robí o com plata.
Però un dia, la pedra estava al sol disfressada d’or i un home que passava per allà va quedar enllumenat amb el seu resplendor i la va agafar. Al veure que era or, va donar un salt d’alegria i va anar corrents a veure un joier perquè li digués quin era el seu valor. Però quan el joier la va examinar va veurà que era una pedra coberta amb una funda daurada. Llavors l’home, desil·lusionat la va agafar i la va tirar per la finestra.
Al caure a terra la pedra es va trencar en mil trossos i sorprenentment va deixar al descobert el seu interior on hi havia un diamant de gran qualitat i valor incalculable. Un diamant que mai havia pogut sortir a la llum perquè la petita pedra es va dedicar tota la vida a imitar a altres per ser valuosa i important.

T’ha agradat ? Quin et sembla que és el missatge que el conte ens vol transmetre?

REPTE 2

Poc a poc, arriben els dies per poder relaxar-nos i descansar.
Et proposem un exercici perquè puguis gaudir de la natura, perquè el teu cos es pugui relaxar.
Es diu L’EXERCICI DE L’ESPAGUETTI.

T’animes a portar-lo a terme?

REPTE 3

Aquesta és l’última cançó que va compondre en Pau Donés, el líder del grup Jarabe de Palo, abans de deixar-nos després de més de cinc anys lluitant amb força, alegria i il·lusió, contra una maleïda malaltia que el tenia presoner.

Es titula “Eso que tú me das”

REPTE 4

El 20 de juny es celebra el Dia Mundial dels Refugiats pensat per sensibilitzar sobre una realitat que tenim molt a la vora, però que sovint ens sembla molt llunyana. El nombre de persones obligades a marxar de casa seva per motius com conflictes bèl.lics, desastres naturals, fam o persecucions polítiques no deixa d’ augmentar any rere any, encara que no aparegui a la televisió i ja no sigui notícia. Moltes d’aquestes persones són infants i joves que marxen de casa deixant-ho tot enrere, tot menys els seus somnis…

Avui us compartim un vídeo de l’ACNUR (Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats) que ens mostra els somnis d’alguns nens i nenes, nois i noies que després d’un llarg i difícil camí han trobat asil a Europa.

REPTE 5

DARRER REPTE DEL CURS!

Avui és l’últim dia d’escola d’aquest curs tan estrany, diferent i dur que hem viscut.
Ens agradaria que penséssiu que fareu aquest estiu, si participareu en algun Casal o en algun campament, si anireu de vacances a la platja o la muntanya, si anireu a visitar la família que no heu pogut veure per culpa del confinament que ha provocat el COVID-19, si fareu allò que us agrada ( pintar, música, puzles, mirar sèries, jugar, …)

Envieu una imatge d’allò que fareu aquest estiu i en farem un reportatge que penjarem a les xarxes socials, sota el títol SOMNIS DE VACANCES. SOMNIS D’ESTIU.

La imatge cal que l’envieu a la Geno de la Mediateca

genoveva.pascual@olot.epiaedu.cat

SETMANA del 8 al 14 de juny

REPTE 1

8 de juny: Dia Mundial dels Oceans.
En aquests temps de confinament en què tot ha quedat “en pausa” la Natura ha seguit endavant, amb força i energia. Dies com aquests ens recorden la necessitat de connectar i cuidar, de respectar i gaudir en harmonia.
Avui us compartim una aquarel.la de la Carlota Ramos sobre el “Planeta Blau”)  i us proposem un vídeo que ens anima a connectar amb la Natura.

REPTE 2

Avui us volem presentar un conte. Ficció o realitat ?

The grat realisation

REPTE 3

Fa uns anys ens va espantar el vídeo Man de l’il·lustrador Steve Cutts…

Enguany ha dibuixat una nova breu versió: “Man 2020”. Amb quina de les dues et quedes?

Malauradament, cap dels vídeos acaba bé. Nosaltres però encara hi som a temps de canviar aquest trist final.

Tal i com va dir Mahadma Gandhi:

“La terra proveeix el que és suficient per satisfer les necessitats de cada home, però no l’avarícia de cadascú de nosaltres”

MAN 2020

REPTE 4

Per desgràcia, aquests dies hem hagut de presenciar a les notícies,  desagradables imatges racistes.Per desgràcia, aquests dies hem hagut de presenciar a les notícies,  desagradables imatges racistes.

 Gran part de la societat americana, i part del món, s’han solidaritzat en contra el racisme amb nombroses manifestacions

 Escolteu aquestes paraules d’un poeta del Senegal Leopold Senghor. 

REPTE 5

Avui DIVENDRES 12 celebrarem la Festa de l’Escola. La viurem de manera virtual però amb tota la il·lusió, l’alegria, l’emoció , i la participació de tots plegats.
A les 19’00 obriu l’ordinador, la tablet, el mòbil i connecta’t a la nostra festa.

Per esperar el capvespre, et proposem reviure la festa del curs passat

ÀNIMS I FORÇA. BON CAP DE SETMANA!

FESTA DE L’ESCOLA

Setmana de l’1 al 7 de juny

REPTE 1

El 31 de maig és el Dia Mundial sense tabac.

Us fem arribar aquesta presentació perquè la mireu, reflexioneu i mireu el vídeo que hi ha adjunt a la segona pàgina.

PRESENTACIÓ

REPTE 2

Aquests dies de confinament, intenta pensar de manera diferent. Intenta veure el món de manera diferent, escoltant música diferent a la que segurament estàs acostumat.

Canviar la mirada

REPTE 3

Avui us volem ensenyar 3 fragments de 3 curtmetratges. 

Us convidem a reflexionar i comparar-los amb la situació que estem vivint

Treball en equip

REPTE 4

Aquests dies, els que teniu germans, heu compartit molts moments, alguns molt bons…  i altres no tant.

Pensa situacions en que heu jugat,heu compartit i coses que heu fet plegats. Si vols, anota-les en un paper i després miris aquest vídeo.

REPTE 5

T’ha passat mai que desitges tenir allò que no tens?

Aprècia el que tens i dona’n gràcies!

Ànims i força.

Bon cap de setmana!

SETMANA del 25 al 29 de maig

DILLUNS 25 DE MAIG

Bon dia. Avui us proposem que us relaxeu, que us inspireu mirant les coses boniques, admirant la bellesa de l’art i de les manualitats.

Cliqueu el vídeo i gaudiu.

DIMARTS 26  DE MAIG

A les xarxes sovint podem veure imatges, reflexions, que ens fan pensar, que ens suggereixen algun sentiment, algun valor.

Cerqueu alguna imatge que us hagi agradat, algun missatge que penseu que val la pena compartir.

Envieu-lo a la Geno per tenir així un banc d’imatges

DIMECRES 27  DE MAIG

De persones que tenen coses a dir, n’hi ha moltes, o potser no tantes.

Escolteu i reflexioneu sobre les paraules

DIJOUS 28 DE MAIG

Us proposem aquest conte que segur que us encantarà i us farà pensar.
Qui som? Qui volem ser? Qui esperen els altres que siguem?
 
La poma que volia ser estrella.

DIVENDRES 29 DE MAIG

Aquests dies de confinament, són molts els artistes que comparteixen des de casa, una cançó per recordar el que estem vivint.

Escolteu i gaudiu de la meravellosa cançó “Un núvol blanc” d’en Lluís Llach, en record a totes les víctimes del Covid-19.

Ànims i força. Bon cap de setmana!

SETMANA del 18 al 22 de maig

DILLUNS 18 DE MAIG

Com esteu? Esperem que us hagueu cuidant molt durant aquest cap de setmana. Nosaltres ja tornem a estar connectats.

Avui us proposem una música de pel·lícula. És una música que Vangelis va compondre per a la pel·lícula Charriots of fire, una pel·lícula emblemàtica que parla dels Jocs Olímpics de París de 1924.

Estireu-vos, o poseu-vos còmodes, respireu i doneu-li al clic. Deixeu-vos portar als escenaris que trieu, i… correu, correu com un carro de foc.

Com sempre ho podeu compartir amb la família i si algú ens vol compartir on l’ha portat la seva imaginació, ho pot enviar al correu de la mediateca genoveva.pascual@olot.epiaedu.cat

Vinga ja queda menys per veure’ns, una forta abraçada virtual,

DIMARTS 19 DE MAIG

Nois, noies, avui ens toca una petita reflexió d’una gran dona: la mare Teresa de Calcuta. Ella que va viure entre els pobres dels més pobres, que va viure el dolor de cara a cara ens fa aquesta proposta.
«La pau comença amb un somriure. No podem fer grans coses, però sí coses petites amb un gran amor.» 

Mare Teresa de Calcuta

Això segur que ho pots fer!

Si voleu conèixer més coses d’aquesta dona AQUÍ aquí teniu la pel·licula de la seva vida.

Avui milers de somriures per a tots i totes. 

DIMECRES 20 DE MAIG

Els artistes que ens estan regalant les seves creacions i ens donen força per anar avançant en aquesta situació de crisi són molts.

Els Stay Homas són tres amics de dos grups catalans, Dr. Prats i Els Buhos que des del seu terrat de l’Eixample de Barcelona, ens regalen cançons que han composat ells i que ens parlen del confinament, que ens parlen de nosaltres i dels nostres sentiments.

Us adjuntem la seva web, el seu canal de Youtube:  https://www.youtube.com/channel/UC0PtwzSikWRnftscW9uI_Ug

i la canço que li agrada més a a en Rafel.

Escolteu-los i escolliu de les moltes confinades cançons, quina és la que us agrada més.

Cançó preferida d’en Rafel

DIJOUS 21 DE MAIG

Nois i noies, avui va de relaxació i visualització. Aprofiteu que esteu a casa per fer la dimensió interior d’avui estirats a terra, al llit, a la catifa del menjador amb tota la família, … 

Hem fet una gravació casolana de la visualització, ho voleu provar?

Fluir amb els colors

Com sempre amb moltes ganes de veure-us, una gran abraçada de colors.

 

DIVENDRES 22 DE MAIG

Un dia d’aquest de confinament em van compartir aquest text inèdit d’en Miquel Martí i Pol però ben actual. Ell podia entendre molt bé el confinament perquè va passar molts anys en cadira de rodes.

I, sobretot, no oblidis que el teu temps 

és aquest temps que t’ha tocat viure:

no un altre, i no en desertis,

orgullós o covard, quan et sentis cridat

aprendre part, com tothom, en la lluita,

car el teu lloc només tu pots omplir-lo.

Us animo a buscar un text, una frase, un poema, unes paraules que us agradin i que si voleu les compartiu amb tots plegats. El podeu enviar al correu de la Mediateca genoveva.pascual@olot.epiaedu.cat

Recordeu que mica en mica, aquest rellotge del temps que ara tenim aturat, es va movent mica en mica, i torna a girar.

Cuideu-vos molt, bon cap de setmana!

DILLUNS-REPTE 1

Fes una llista de:

5 jocs per jugar a casa

5 contes o llibres per llegir o ser llegits

5 sèries o pel·lícules per mirar

Fes-ho pensant en nois/es de la teva edat i també per nens/es més petits. Si cal fes dos reculls un per nois/es d ela teva edat i un altre pels mes petits.

Apunta-ho al teu quadern i ara que ja ho tens ho pots compartir amb els teus amics, els nens/es de la teva família, els companys de classe, us podeu enriquidor els uns als altres. I recordar d’aprofitar i llegir alguna de les teves recomanacions, mirar alguna de les pel·lícules i jugar a algun dels jocs.

 

 

DIMARTS-REPTE 2

Segur que cada dia ajudes una mica als de casa, com ho fas? En què col·labores? Explica-ho al teu quadern o diari.

DIMECRES-REPTE 3

 

Avui et proposem que facis de reporter. Fes una entrevista als membres de la teva família amb els que has comprtait aquests dies d’estar a casa.

Com ho viu cadascú? Com us organitzeu? Quines emocions es viuen a casa?

Anota totes les respostes de la teva família. Segur que et quedarà un reportatge molt bonic.

DIJOUS-REPTE 4

Al repte d’avui, et toca a tu respondre preguntes:

Què hauria passat si els nostres governants (Ajuntament de la teva ciutat, Generalitat de Catalunya i Estat Espanyol) no haguessin pres les mesures que hem estat vivint aquests dies? Explica què creus que hauria passat.

És important que tothom acompleixi aquestes mesures? Per què?

DIVENDRES-REPTE 5

Pensa una cançó que t’agradaria dedicar a una o vàries persones i anota:

El teu nom

Títol de la cançó. Intèrpret de la cançó. Link per escoltar-la.

A qui la dediques i per què.

Envia-ho a: genoveva.pascual@olot.epiaedu.cat i la setmana vinent compartirem la nostra llista Escola Pia!

 

REPTE 1

Et proposem fer un diari personal D’EMOCIONS.

Pots explicar-nos les teves emocions del dia a dia, què et neguiteja, com et sents, com pots expressar-ho…

VÍDEO 1

TREBALL EN EQUIP

REPTE 2

Imagina, inventa… Un desig o la solució màgica per salvar aquest virus que estem vivint. Què els hi diries a la gent del carrer?

Escriu la teva proposta, solució, desig… en el teu quadern dossier, drive…

VÍDEO 2

RESPONSABILITAT

REPTE 3

Et proposem que recordis un capítol de la teva sèrie preferida, o si has vist una pel·lícula… que ens l’expliquis i ens diguis si t’ha agradat, el que ha passat… i ens facis un petit resum del que avui has vist.

VÍDEO 3

ECOSISTEMES TERRESTRES

REPTE 4

Explica’ns qui és el teu referent. Per què ho és? Per què l’admires? Pot ser un personatge famós, una persona de la família, un amic… algú que per a tu és molt important i a qui t’agradaria molt assemblar-te o de qui aprens moltes coses.

VÍDEO 4

IGUALTAT I NO DISCRIMINACIÓ

REPTE 5

Saps que aquests dies els desinfectants de mans van molt buscats i és difícil comprar-ne. Busca per internet una manera casolana de fer desinfectants per les mans, mira què et cal i si ho tens a casa. Si ho tens tot, ja el pots fer, segur que a casa tothom estarà molt content de poder-lo fer servir.

Apunta al teu quadern, llibreta o drive la recepta i tots els ingredients necessaris.

VÍDEO 5

MESURES PER COMBATRE ESCALFAMENT GLOBAL

REPTE 6

Escriu al teu diari com et comuniques amb la resta de la família, amb els companys de classe, amb els teus mestres o professors, amb els amics…

Escriu al teu quadern quina xarxa o eina digital utilitzes, si ho fas amb el telèfon, la tableta, l’ordinador, els envies mail, missatges de veu, fotos…

VÍDEO 6

TREBALL COOPERATIU

REPTE 7

Mira quins aliments tens a casa i segons el que tinguis, busca per internet la recepta d’unes postres o d’un plat senzill.

Copia la recepta al teu quadern i atreveix-te a cuinar, pot ser molt divertit, si et cal, demana ajuda als adults de casa per encendre el forn o els fogons.

VÍDEO 7

ESTIMA EL QUE FAS

REPTE 8

JOC DE LA PILOTA

Es tracta de tirar-nos una pilota i quan la rebem dir:

Alguna cosa que ens agrada molt fer i que ens fa feliços,

Alguna que no ens agrada fer i que ens posa nerviosos o tristos i

Alguna cosa que et sembla que fa feliç al que tires la pilota

Tot el que se us vagi ocorrint

REPTE 9

CAIXA DELS MASSATGES

Agafar una caixa i decorar-la ben “xula” i a sobre o a un costat posar el títol:

CAIXA DELS MASSATGES

Emplenem la caixa amb moltes coses diferents i ja podem provar de fer una sessió de massatges.

CAIXA MASSATGES

REPTE 10

MANTRA I IOGA

Asseguts a terra en posició d’indi, ens connectem a Internet i fem el que ens diuen en el següent vídeo.

VÍDEO 8

MANTRA I IOGA

REPTE 11

MIRANT EL CEL

Aprofiteu un dia amb núvols, i gaudim de mirar el cel.

Ens podem estirar a terra i buscar les seves formes , mides, moviments i colors.

REPTE 12

CONTE DE REFLEXIÓ

Us proposem un conte per gaudir i alhora, per reflexionar. 

 

VÍDEO 9

REPTE 13

CURTMETRATGE

Us oferim un curtmetratge sobre l’importància del treball en equip i d’a`rendre dels nostres pares i avis.

VÍDEO 10