ART I INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL 

 Aquest curs hem tornat a participar en la nova edició de la Festa de les Arts 2024, enguany inspirada en l’exposició ”IA: Intel·ligència Artificial” organitzada pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Mai una tecnologia havia crescut tan ràpidament i s’havia introduït de manera tan directa en les nostres vides. La intel·ligència artificial preocupa i fascina. Amenaça i genera oportunitats. Té detractors i defensors. En aquest context de conversa pública i de dependència col·lectiva de la IA —podem prendre decisions sense ser assistits per la IA? 

Reflexionem sobre el paper de la intel·ligència artificial en la vida quotidiana, les oportunitats que presenta per a la recerca científica i biomèdica, el paper de la supercomputació com a principal impulsor, la situació legislativa actual, els riscos de desinformació que en planteja l’ús generalitzat o els biaixos racials i de gènere que pot generar. I per fer-ho, hem treballat amb diferents formats, i en tots l’alumnat ha hagut d’experimentar amb diferents eines que utilitzen les noves tecnologies i les IA, ja fossi generant imatges estàtiques o en moviment, música o text. 

 Per exemple, l’alumnat de 1r d’ESO ha treballat la forma escultòrica tot inspirant-se en la primera escultura realitzada amb IA: “L’escultura impossible”, d’autoria col·lectiva.

 L’alumnat de 2n d’ESO ha creat imatges digitals basant-se en diferents artistes pictòrics, tot incorporant les eines d’IA com si fossin un membre més del grup. 

 L’alumnat de 3r d’ESO ha creat videoclips de música urbana on la lletra, les imatges i la música han estat creades amb eines d’IA, tot reflexionant sobre les controvèrsies generades entorn d’aquestes eines i el seu ús en el nostre món actual. 

 I finalment, l’alumnat de 4t d’ESO ha creat vídeos i imatges en moviment reflexionant tot el que hem après sobre les IA. 

 Us deixem una mostra dels treballs presentats, i estem molt orgulloses que un d’ells, l’obra “La intel·ligència artificial no fa por”, hagi quedat finalista dels Premis Artístics de la convocatòria d’enguany.